Powered By Blogger

vineri, 15 ianuarie 2010

Terapie cu povesti

Care este rolul povestilor in viata noastra?

Isteata Seherezada, printesa celor "O mie si una de nopti", a folosit cu succes povestile vindecandu-si regele de convingerea ca toate femeile sfarsesc prin a fi infidele. Apoi, multi cititori au avut de invatat din povestile ei. De altfel, povestile din orice zona culturala, au fost folosite de-a lungul timpului cu valoare pedagogica nu doar pentru copii, ci si pentru adulti.

Uneori povestile si parabolele sunt folosite cu succes in psihoterapie, seminarii si cursuri pentru a ajuta la intelegerea unor teorii si concepte abstracte.

Povestile, parabolele, metaforele si mai ales glumele ne ajuta sa gandim in noi moduri. Situatia unei persoane afectate de linearitatea gandirii logice este in multe privinte ca si situatia unui om care sta multa vreme intr-un singur picior. Dupa o vreme, muschii lui se contracta si piciorul pe care sta incepe sa-l doara. Dar nu il doare numai piciorul, ci apar tensiuni si crampe in toti muschii...si omul incepe sa se vaite, sa ceara ajutor.

Cand cineva striga dupa ajutor, apar multi binevoitori. Cineva vine si ii maseaza piciorul, altcineva ii maseaza muschii tensionati de la gat, iar un altul, foarte amabil, se ofera sa-l sprijine cand acela isi pierde echilibrul.

Apoi apar spectatorii...si ei, binevoitori, incep sa dea sfaturi. Un batran intelept il incurajeaza sa reziste, pentru ca oricum "este intr-o situatie mai buna decat a unuia care nu are deloc picioare". Altcineva il implora sa-si foloseasca "puterea gandului" si sa-si imagineze ca este usor ca un fulg care zboara, zboara...si...cu cat se va concentra mai mult asupra acestui gand, cu atat vor fi durerile mai mici. Mai apare un intelept care il asigura ca nu are de ce sa-si faca griji pentru ca, nu-i asa, "cu timpul, va aparea de la sine o solutie".

In cele din urma, un copil vine si il intreaba: "De ce stai intr-un picior? Pune-l jos si pe celalalt si stai si pe el. Stii, mai ai un picior !"

"Uneori, nu putem evita stiinta, matematica si discutiile erudite care ajuta la dezvoltarea constiintei umane. Dar, uneori, avem de asemenea nevoie de poezie, sah si povesti, astfel incat spiritul nostru sa poata gasi bucurie si inviorare."
(dupa Saadi)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu