Powered By Blogger

miercuri, 27 ianuarie 2010

Copiii s-au schimbat

Visam...ascultandu-i pe tinerii colegi vorbind despre meseria de profesor:

- Copiii nu mai sunt asa cum ii stiati, au devenit de nestapanit!

Si imi citara un numar de exemple care ar fi zburlit parul unui batran "pedagog". Fiecare oferea o explicatie: somajul, aglomeratia urbana, dezorientarea parintilor, climatul de violenta, exemplul dezastruos al oamenilor politici, pierderea valorilor morale, chiar si Internetul... In tot acest timp nimeni nu intrevedea solutia.

- Dar, spun eu, daca profesorii ar invata arta de a conduce o clasa de copii diferiti, fara morala si fara lege, de copii dificili...

Se lasa o liniste jenanta. Un sindicalist bombani:

- Ceea ce ne-ar trebui sunt mijloacele! Mai multi profesori, intendenti, personal administrativ, oameni de serviciu!

Fiecare i se alatura, iar conversatia isi relua cursul presarat de plangeri iterative si familiare.

Si totusi, imi spun, zece piloti miopi nu vor putea inlocui unul singur care vede clar.

Profesorii nu mai stiu sa stapaneasca, sa-i tina in frau pe copiii care s-au schimbat - copiii dificili ! - deci trebuie invatati cum sa o faca.

Este mult mai eficient sa incerci sa te schimbi tu insuti, decat sa schimbi lumea.

"Ceea ce este este", iar tot restul este vorbarie, cantec...

Henri Brunel
Anul Zen

Alb

Zbor prin zapada,
Ninge.
Intregul Univers e cuprins de pace.

Imblanzirea agitatei minti

Renki era un elefant salbatic, capturat la varsta de trei ani. Avea o piele de un cenusiu deschis, fara defecte, coltii lungi, subtiri, ascutiti, urechi de forma triunghiulara perfecta; un mascul frumos pe care stapanul sau spera sa-l vanda pe un pret bun unui senior din regat.

Renki a fost legat de o stanca cu o franghie solida. Tanarul elefant a inceput sa se zbata energic, cu furie, zvarlea din picioarele lui grele, batea pamantul cu ele si mugea de ti se rupea inima. Dar era bine legat si nu putea sa scape. Atunci a fost cuprins de o furie disperata, muscand aerul, ridicand trompa si mugind spre cer.

Intr-o zi, brusc, Renki s-a linistit, nu a mai tras de franghie, nu a mai batut pamantul cu picioarele, nu a mai facut sa se cutremure totul in jur de mugetele lui.

Atunci, stapanul elefantului l-a dezlegat.Putea sa mearga dintr-un loc in altul, purta butoiase cu apa, era liber si fericit.

- Gandirea ta este ca un elefant salbatic, i-a spus batranul maestru discipolului sau. Ii este teama, se agita in toate directiile si mugeste. "Atentia" ta este franghia, iar "obiectul ales al meditatiei tale" este stanca. Linisteste-ti gandirea, imblanzeste-o, tine-o in frau si vei cunoaste secretul adevaratei libertati.