Powered By Blogger

vineri, 15 ianuarie 2010

Pe cine ti-ai dori drept confident?

Odata, un rege a vrut sa testeze istetimea si puterea de a deosebi a regelui vecin, dar si discernamantul poporului acestuia. Asa ca ii trimise regelui trei figurine de aur, toate cu aceeasi infatisare si cu aceeasi greutate. Regele trebuia sa afle care dintre ele era cea mai pretioasa.

Impreuna cu toti supusii sai, regele se uita la cele trei figurine si era incapabil sa vada fie si cea mai mica diferenta intre ele. Chiar si cei mai intelepti garantau ca nu exista nicio diferenta. Era deja frustrant pentru rege sa se gandeasca la rusinea ca nu avea in regatul sau nici macar un om luminat, care sa afle figurina cea mai pretioasa.

Cand era pe punctul de a renunta, un tanar a trimis vorba regelui ca va afla diferentele daca va fi scos din inchisoare. Regele a pus sa fie adus imediat la palat si ii inmana figurinele. Tanarul le-a examinat foarte atent si in cele din urma a vazut ca toate trei aveau o gaura mica in urechea dreapta. Cercetand in continuare,a introdus un fir de argint si a descoperit ca la prima figurina, firul a iesit prin gura. La a doua figurina, firul a iesit prin urechea stanga, iar la a treia, firul a iesit prin piept. S-a gandit o vreme la toate acestea si apoi a spus:

- Inaltimea Voastra, cred ca solutia la aceasta ghicitoare sta in fata noastra ca o carte deschisa. Vedeti, asa cum fiecare om este diferit de toti ceilalti, asa fiecare dintre aceste figurine este unica prin ea insasi. Prima ne aminteste de oamenii care imediat ce le spui ceva, ies si spun tuturor ce au auzit. A doua figurina este ca si omul caruia vestile ii intra pe o ureche si ii ies pe cealalta. Cea de-a treia figurina, insa, seamana foarte mult cu omul care pastreaza pentru sine ceea ce aude si lasa sa-i miste inima.

Regele era inca nedumerit.

- Stapane, a continuat tanarul, pornind de la toate acestea ar trebui sa judeci valoarea figurinelor. Pe cine ti-ai dori drept confident? Pe cel care nu poate tine nimic pentru sine? Pe cel care-ti considera cuvintele cu nimic mai insemnate decat vantul? Sau pe cel care este pastrator demn de incredere al cuvintelor tale?

Poveste orientala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu