Powered By Blogger

sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Cat de mult iti doresti sa inveti?

Trei barbati care doreau sa invete de la un intelept, au fost acceptati in cercul acestuia. La scurta vreme, unul dintre acestia a plecat contrariat de comportamentul straniu al inteleptului.

Inteleptul a rugat unul dintre vechii lui discipoli sa mearga la al doilea barbat si sa-i spuna ca inteleptul este un escroc. Al doilea barbat a plecat.

Celui de-al treilea i-a permis sa stea in continuare, dar nu i-a oferit nicio invatatura, asa ca, acesta si-a pierdut interesul si a plecat.

Dupa ce toti trei au plecat, inteleptul le-a spus discipolilor sai: "Primul este o ilustrare perfecta a principiului: nu judeca lucrurile fundamentale superficial, la simpla vedere. Fapta celui de-al doilea este un exemplu clar a incalcarii principiului : nu judeca lucrurile importante dupa ceea ce ai auzit. Iar al treilea ne duce cu gandul la principiul: nu judeca niciodata prin vorbire, ori prin lipsa acesteia.

Un discipol a intrebat de ce nu au fost instruiti in acest mod si cei trei barbati. "Eu ma aflu aici pentru a impartasi cunoasterea superioara, nu pentru a-i invata pe oameni ceea ce ei deja pretind ca stiu, ceea ce ei au impresia ca au aflat cand se tineau de fusta mamei..."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu